miércoles, 22 de mayo de 2013

ESPAÑA. DEFENSA DE LA COMPETENCIA. PACTO ANTICOMPETITIVO.



CASO Honorarios profesionales de médicos de la Asociación de Tocoginecólogos y Boicot
Tribunal Catalán de Defensa de la Competencia
EXPEDIENT 12/06, Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya



Beatriz Bugallo Montaño



I - TEMA

Asociación de profesionales de medicina que pacta a través de su Asociación un arancel de honorarios y decide no atender pacientes provenientes de entidad contratante que no los acepta y quiere negociar.


II - SINTESIS

En España la prestación de servicios de salud a través de seguros médicos se encuentra sumamente generalizada. Una parte importantísima de la población apela a este tipo de cobertura. Por ello, son las Aseguradoras de Salud quienes contratan los servicios a los mçedicos, precisamente para cubrir necesidades de sus asegurados.

Una compañía aseguradora presentó una denuncia ante la Dirección General de Defensa de la Competencia, en Cataluña, denunciando a la Asociación de Tocoginecólogos de Cataluña (ATCA) por supuestas prácticas prohibidas por la ley de Defensa de la Competencia que consisten en acuerdospara finar conjuntamente un arancel de honorarios y en instar a que los ginecólogos y obstetras miembros no atiendan pacientes que sean asegurados por la entidad Adeslas mientras tal entidad no acepte los honorarios exigidos por la referida asociación.

Una vez diligenciadas las investigaciones, se eleva al Tribunal Catalán de Defensa de la Competencia – TCDC para su decisión.

El TCDC tiene como probado que la referida ATCA resurge luego de un lapso de inactividad a iniciativa de algunos de sus miembros para fijar honorarios en común a sus miembros y para negociar en su nombre. Se establece así un honorario (hecho que resulta probado), lo cual implica un acuerdo de precios.

También se tuvo por probado el denominado “boicot”. Luego que ATCA comunicó a Adeslas que no iba a disminuir los honorarios fijados por lo que no se podrían prestar los referidos servicios, algunos de los médicos cuyos servicios fueron requeridos se negaron a prestarlos y, además, el Presidente de ATCA divulgó a través de diversos medios de comunicación tal decisión. Ello constituye una conducta colectiva de boicot consistente en lanegativa de asistencia médica a la misma compañía de asistencia , afectando el mercado de las prestaciones de los servicios médicos.

El Tribunal, ante tal evidencia, declara que se trata de una conducta anticompetitiva disponiendo que cese, que se abstengan de realizar tales actos, e imopne a ATCA una multa de 45.000 euros por el pacto de precios y otra de 25.000 euros por el boicot (total 70.000 euros). Asimismo, se ordenó la publicación de la referida Resolución en la sección de economía de dos diarios de amplia difusión de Cataluña.


COMENTARIO

Los Aranceles o acuerdos de honorarios constituyen una práctica muy común en el Derecho Comparado. Justamente, uno de los primeros casos (creemos que el primero) que fue resuelto en nuestro país consistió justamente en una persecución a un miembro de una Asociación por no respetar un acuerdo de honorarios.

Dichos Acuerdos son vistos hoy como un claro instrumento anticompetitivo. Manifestar parámetros para valorar la actividad, indicar qué tipo de factores han de ser tenidos en cuenta, no puede constituir ilícito por parte de las asociaciones. La ilicitud se encuentra en la fijación de una suma, tanto como declaraciones respecto de “competencia desleal cuando no se cumpla con el Arancel”.

Tratándose de un pacto de precios, por lo tanto, deben ser considerados una práctica en infracción de los preceptos básicos del Derecho de Defensa de la Competencia. Por lo tanto, no pueden ser aplicados, ni alentados.

En el caso se superpone a la conducta ilícita de acordar precios entre un número relevante de operadores (no se trata de tres o cuatro médicos socios del mismo Consultorio, sino en una visión general), un pacto de represalia por no respetar dichas sumas, es decir de boicot.

Por ello se distingue y se imponen dos sanciones, diversas.

La solución a la que llega el Tribunal Catalán (en España se prevé que las autonomías puedan tener su propio tribunal de competencia, en un ámbito circunscripto al territorio local, para actos que no tengan incidencia territorial superior) es muy adecuada.

Igual calificación, en conceptos generales, merece esta situación en el Derecho uruguayo.


IV - TEXTO COMPLETO DE LA RESOLUCIÓN, en catalán. (No se encuentra traducción al español)

RESOLUCIÓ (EXPEDIENT 12/06, Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya)


Barcelona, 31 d’octubre de 2006

El Ple del Tribunal Català de Defensa de la Competència, amb la composició expressada al marge i sent-ne ponent la vocal Sra. Cristina Pellisé de Urquiza, ha adoptat la Resolució següent en l’Expedient 12/06 (32/2004 de la Direcció General de Defensa de la Competència), iniciat per denúncia presentada per la companyia d’assegurances Adeslas, SA contra l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya, per conductes prohibides per la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència, consistents en suposats acords per fixar col·lectivament un barem d’honoraris i per indicar als seus membres que no s’atengués cap pacient en la seva qualitat de persona assegurada per l’entitat Adeslas fins que l’entitat esmentada hagués acceptat els honoraris exigits per l’associació.
ANTECEDENTS DE FET
1.- L’expedient es va iniciar com a conseqüència de la denúncia formulada per la companyia d’assegurances Adeslas, SA contra l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya (ATCA) per suposades pràctiques prohibides per la Llei de defensa de la competència, que consistien en acords per fixar conjuntament un barem d’honoraris i per instar a què els ginecòlegs i obstetres membres no atenguessin cap pacient en la seva qualitat de persona assegurada per l’entitat Adeslas mentre l’entitat no acceptés els honoraris que l’associació exigia.
La denúncia, de data 27 de juliol de 2004, va ser presentada davant de la Direcció General de Defensa de la Competència la qual, després d’haver-se considerat l’òrgan competent per tramitar-la i d’haver donat compliment al procediment establert en la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de coordinació de les competències de l'Estat i les comunitats autònomes en matèria de defensa de la competència, va obrir un període d’informació reservada.
La Direcció General de Defensa de la Competència va dictar, en data de 3 de febrer de 2005, l’acord d’inici de l’expedient sancionador número 32/2004. Es van considerar com a persones interessades en aquest expedient la companyia d’assegurances Adeslas, SA (persona denunciant) i l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya (persona denunciada).
En data de 8 de març de 2005, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’anunci que recollia la nota succinta sobre els aspectes fonamentats de l’expedient.
2.- La Direcció General de Defensa de la Competència va dictar un seguit de provisions de requeriment d’informació adreçades a les parts interessades i també al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (en endavant, COMB) i a les companyies d’assegurança Caser Seguros i Winterthur.
En el decurs del procediment d’instrucció, l’ATCA va sol·licitar la declaració de confidencialitat d’una part de la documentació requerida. Aquesta sol·licitud va ser resolta en sentit positiu per la Direcció General de Defensa de la Competència. D’altra banda, Adeslas va aportar a l’expedient una còpia de cinc sentències, dictades per diversos jutjats de primera instància de Barcelona, en els procediments civils iniciats per Adeslas contra alguns facultatius ginecòlegs que presumptament havien infringit el contracte d’arrendament de serveis que els vinculava amb la companyia d’assegurances.
En data 18 de novembre de 2005, la Direcció General de Defensa de la Competència va dictar el Plec de concreció de fets, on es van resumir totes les actuacions relatives a aquest expedient, es van fixar els fets considerats acreditats i es van qualificar d’acord amb allò que estableix la Llei de defensa de la competència.
Quant a la qualificació jurídica dels fets acreditats, la Direcció General de Defensa de la Competència afirma (DGDC, ff. 2083 i 2084):
- Que el fet que l’ATCA hagi negociat col·lectivament l’establiment d’un barem d’honoraris per als serveis que els metges tocoginecòlegs contracten amb la companyia d’assegurances mèdiques Adeslas constitueix una conducta prohibida per l’article 1.1.a) de la Llei de defensa de la competència.
- Que constitueix una conducta prohibida per l’article 1 de la mateixa Llei el fet que l’ATCA hagi adoptat un acord de boicot, és a dir, un acord per realitzar mesures de pressió per forçar a què Adeslas accepti els honoraris proposats per l’associació o a què entri en un procés de negociació dels honoraris mèdics amb l’associació.
3.- La denunciant i la denunciada van presentar al·legacions al Plec de concreció de fets.
Adeslas va presentar un escrit en què afirmava que la conducta de boicot havia quedat plenament acreditada i aportava la fotocòpia de 12 altres sentències dictades per diversos jutjats de primera instància de Barcelona que resolien els plets formulats per l’entitat Adeslas contra els ginecòlegs que havien deixat d’oferir-li serveis.
En un escrit de 2 de desembre de 2005, l’ATCA realitzava diverses al·legacions. En primer lloc, afirmava que la Direcció General de Defensa de la Competència no responia a qüestions com ara els perjudicis causats a la capacitat d’elecció del consumidor i els efectes sobre la competència de la presumpta fixació de preus. En segon lloc, es referia a què la Direcció General considerava provat un seguit de fets en base a fotocòpies, que no només no havien estat comparades amb els originals sinó que també havien estat expressament negades pels seus suposats signants. En tercer lloc, l’ATCA exposava que Adeslas incorria en una incompatibilitat conceptual perquè reclamava incompliment contractual per cada ginecòleg en la jurisdicció civil i, a la vegada, denunciava l’associació pels mateixos fets davant de les autoritats de defensa de la competència. En quart lloc, l’ATCA al·legava que hi havia algunes errades en el Plec de concreció de fets en relació amb a la descripció dels fets, com ara l’existència d’una negociació amb Adelsas, la influència d’ATCA en el comportament dels facultatius o la consideració que una acció concertada pogués consistir a deixar d’atendre clients. Finalment, l’ATCA al·legava que el Plec de concreció de fets explicava els múltiples perjudicis que ha sofert Adeslas, però que no explicava si el mercat va patir-ne perquè, en realitat, el mercat no es va veure afectat.
4.- Aquestes al·legacions van ser analitzades per part de la Direcció General de Defensa de la Competència la qual, un cop finalitzada la instrucció pertinent, va redactar en data de 26 de gener de 2006 l’Informe-proposta preceptiu en què –en relació amb els fets acreditats, a la seva qualificació i a la seva imputació– confirma en la seva totalitat el Plec de concreció de fets.
D’acord amb aquesta valoració, la Direcció General de Defensa de la Competència proposa al Tribunal Català de Defensa de la Competència que declari l’existència de dues conductes prohibides per l’article 1 de la LDC. Aquestes conductes consisteixen en dos fets: d’una banda, haver negociat col·lectivament un barem d’honoraris per als serveis que els metges tocoginecòlegs contracten amb la companyia Adeslas i, d’altra banda, haver adoptat un acord de boicot, és a dir, un acord per realitzar diverses mesures de pressió amb la finalitat de forçar la companyia Adeslas a acceptar els honoraris proposats per l’ATCA o a entrar en un procés de negociació dels honoraris mèdics amb l’ATCA. La Direcció General proposa que es consideri responsable d’aquestes dues conductes a l’ATCA.
5.- Mitjançant una Provisió d'1 de febrer de 2006, el Tribunal Català de Defensa de la Competència va acordar l’admissió a tràmit de l’expedient i la seva posada de manifest als interessats perquè, en el termini legal, poguessin formular al·legacions, proposar proves i sol·licitar la celebració de vista. La companyia Adeslas va manifestar la seva plena conformitat amb la valoració dels fets continguda en l’Informe-proposta. L’ATCA va sol·licitar la celebració de vista i proposar la pràctica de certes proves documentals relatives als barems aconsellats pel COMB i als honoraris aplicats per Adeslas.
Abans de pronunciar-se sobre les peticions de vista i de proves, es va considerar oportú sol·licitar a l’Agència Tributària i als representants de l’ACTA un seguit d’aclariments pel que fa a l’associació. L'ATCA va complimentar aquest requeriment mitjançant dos certificats signats per l’actual secretària d’ATCA i pel seu president. Aquests certificats afirmen que les actes adjuntes de la reunió de l’Assemblea General de l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya celebrada el 9 de juliol de 2003 en la que es va nomenar una nova Junta Directiva i de les reunions d’aquesta Junta Directiva celebrades els anys 2004 i 2005 són còpia de les actes originals corresponents. En aquestes actes apareixen els doctors i doctores Antonio Cabaleiro Fabeiro, Ramón Soriano i Camps, Inma Farrán, Carmen Sala, Amadeo Morera i Marisa López-Teijón, com a membres dels òrgans de govern de l’Associació i assistents a les reunions.
A més, a més, l’ATCA va aportar una còpia d’una sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona que resol un recurs interposat contra una de les sentències del Jutjat de primera instància 24 de Barcelona adjuntada anteriorment a l’expedient per Adeslas.
El Tribunal Català de Defensa de la Competència, a través d’una Interlocutòria de 20 de maig de 2006, va admetre la totalitat de les proves proposades per l’ATCA. A més, va acordar requerir que la Secció col·legial de tocoginecologia del COMB presentés una còpia de les actes de diverses reunions de l’Assemblea General o la Junta d’aquesta secció. En aquesta mateixa Interlocutòria el Tribunal va denegar la sol·licitud de celebració de vista perquè va considerar que no era necessària per a l’acreditació dels fets.
6.- Un cop es van haver respost els requeriments corresponents i complimentat el tràmit de valoració de prova, aquest Tribunal va procedir, per mitjà d’una Provisió de 28 de juny de 2006, al tràmit de conclusions. Ambdues parts interessades van presentar escrits de valoració de proves i de conclusions.
Adeslas va manifestar que en les sentències dictades per diversos Jutjats de Primera Instància de Barcelona es considera provada, entre d’altres qüestions, l’actuació concertada per l’ATCA
per imposar de manera coactiva condicions i honoraris en la prestació dels serveis ginecològics. També afirma que les presumptes conductes il·lícites han quedat plenament provades en el procediment davant de les autoritats catalanes de defensa de la competència i que aquestes conductes han ocasionat uns perjudicis greus a la companyia asseguradora i a les seves clientes.
Per la seva banda, l’ATCA va presentar dos escrits en què s’exposava un conjunt d’argumentacions de caràcter processal i material. Pel que fa a les de caràcter processal, l’ATCA invocava diverses deficiències, com ara una aplicació errònia del principi de la càrrega de la prova i conseqüentment del principi de presumpció d’innocència. També al·legava la inexistència de proves concloents per imputar a l’associació, i contràriament, l’existència de proves que demostraven que els fets denunciats són falsos. A més, a més, invocava el caràcter privat del conflicte objecte d’aquest expedient i el vinculava als procediments existents en la jurisdicció civil entre Adeslas i alguns ginecòlegs o consultoris de ginecologia.
Pel que fa als aspectes materials, l’ATCA considera que les conductes imputades no estan tipificades en l’article 1 de la LDC, ja que l’associació només ha actuat com a mediadora, que els fets denunciats no tenen rellevància i que no hi ha dades sobre els perjudicis ocasionats. També afirma que el mercat afectat està analitzat erròniament des del punt de vista de la defensa de la competència, que la conducta de l’associació està justificada davant de la inactivitat del COMB i de la notòria insuficiència de la remuneració als facultatius per part d’aquesta mútua i, finalment, que no tots els ginecòlegs de l’associació van abandonar Adeslas i que alguns dels ginecòlegs que la van abandonar no pertanyen a l’associació, de manera que difícilment es pot afirmar que l’ATCA hagi induït a la conducta.
7.- Són interessats:
- la companyia d'assegurances Adeslas, SA
- l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya, ATCA
FETS PROVATS
1.- Dels estatuts de l’associació es considera provat que l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya (ATCA) va ser constituïda en data 16 d’octubre de 1989, amb les següents finalitats:
a) Informar i assessorar a les persones associades sobre els drets i obligacions dels ginecòlegs i tocòlegs.
b) Estudiar i desenvolupar un programa de formació contínua, destinat als ginecòlegs i tocòlegs, perquè en l’exercici de la seva professió tinguin la màxima qualitat tècnica possible, així com activar les relacions personals i professionals entre els membres de l’Associació.
c) Facilitar i mantenir relacions amb l’Administració Pública, i amb qualsevol altre organisme oficial o privat en tots aquells assumptes que puguin interessar als ginecòlegs i tocòlegs en el seu conjunt.
d) Promoure reunions acadèmiques que tractin de l’especialitat d’obstetrícia i ginecologia.
Els membres de l’ATCA són facultatius ginecòlegs que estan domiciliats professionalment en diversos municipis de la Província de Barcelona, principalment a la capital.
2.- De les actes de les reunions de l’Assemblea General de l’ATCA i de la Junta Directiva, així com dels escrits presentats per l’ATCA davant de les autoritats catalanes de defensa de la competència es consideren provats els fets següents:
- que el 25 de novembre de 2002 un grup de ginecòlegs reunits en el marc de la Secció de Tocoginecòlegs del COMB va decidir reactivar l’ATCA que portava anys inactiva, amb l’objectiu d’adreçar-se a les mútues en relació amb les retribucions dels facultatius davant de la inactivitat del COMB (Acta de l’Assemblea General de l’ATCA de 9 de juny de 2003, TCDC, f. 110; escrit de conclusions de l’ATCA, TCDC, f. 208).
- que en aquesta "nova fase" de l’ATCA les decisions van ser adoptades per una Junta Directiva designada, el dia 9 de juliol de 2003, per l’Assemblea General de Socis de l’ATCA (TCDC, f. 110). Des d’aquesta data la Junta Directiva d’aquesta associació ha estat presidida pel Sr. Antonio Cabaleiro Fabeiro, mentre que el càrrec de secretari ha correspost al Sr. Ramón Soriano Camps (del 9 de juliol de 2003 al 2 de maig de 2005) i a la Sra. Marisa López-Teijón (des del 2 de maig de 2005).
- que durant el període investigat, la Junta Directiva es va reunir diverses vegades i que, segons les actes certificades per l'actual secretària de l’ACTA, que consten en l’expedient, es va tractar el "tema Adeslas" i el tema de les mútues, en general.
- que l’esmentat president de l’associació, va mantenir diverses reunions amb representants d’Adeslas en les que va defensar els posicionaments fixats en la Junta Directiva.
- que en les reunions de la Junta Directiva de l’ACTA, a les quals només hi van assistir alguns ginecòlegs membres de la Junta Directiva i l’assessor legal de l’associació, els presents van donar el seu acord a un seguit de mesures en relació amb el "tema Adeslas". Entre d’altres, concretament, van acordar, d’una banda, que el president de l’ATCA fes de portaveu dels ginecòlegs (TCDC foli 114) i que realitzés gestions en nom dels ginecòlegs (TCDC, f. 114), com ara escriure i enviar cartes a les pacients (TCDC, f. 128). D’altra banda, també es va acordar que l’ATCA defensés els ginecòlegs (TCDC, f. 120), que seguís un camí independent, propi i diferenciat de la línia del COMB pel que fa a les mútues (TCDC, f. 126) i, finalment, que l’associació donés suport als ginecòlegs que haguessin decidit marxar de les mútues (TCDC, f. 125).
- que el president de l'ACTA va adreçar a les pacients i clientes d'Adeslas una carta de suport als ginecòlegs en què s’explica, des del punt de vista de l’associació, la situació de conflicte (TCDC, f. 128).
3.- De la correspondència de l’ATCA es desprenen els fets provats següents:
- que l’ACTA va dur a terme negociacions amb diverses mútues a fi d’aconseguir uns honoraris més dignes per als ginecòlegs (carta de l’ATCA a Winterthur, DGDC, f. 296).
- que l’ATCA va proposar a Adeslas un "nou barem" (DGDC, f. 284).
- que l’ATCA va adoptar la decisió de no atendre, des de juliol de 2004, a cap assegurada d’Adeslas mentre no milloressin els honoraris, però que la pacient sempre podia optar per fer-se una visita privada (DGDC, ff. 39 i 60).
- que l’ATCA va defensar aquesta conducta com una decisió "justa i raonable" en una carta a les pacients (DGDC, f. 75) i, en una carta adreçada a Muface Catalunya, com una decisió inevitable i secundada majoritàriament (DGDC, f. 286).
4.- Dels escrits del COMB i de la documentació aportada per aquest organisme es considera provat:
- que el COMB tenia coneixement de l’actuació de l’ATCA, com a conductora de les accions dels ginecòlegs i els obstetres en el conflicte (DGDC, ff. 346 i 365).
-que a partir de la carta signada pel president de la Secció de Tocoginecòlegs del COMB, amb data d’1 de febrer de 2005, que l’ATCA va negociar els acords amb Caser i Winterthur, que després va iniciar converses amb Adeslas, i que les actuacions de boicot de l’ATCA respecte d’Adeslas van començar el 7 de juliol de 2004 (DGDC, f. 1539).
- que segons que declara un membre de l’ATCA, en una reunió mixta del COMB, l’única manera d’aturar l’actuació dels ginecòlegs és mitjançant una ordre directa de l’assessor legal de l’ATCA (DGDC, f. 366).
- que l’ATCA reivindica un barem diferent del barem del COMB, malgrat que majoritàriament assimilable al del col·legi (DGDC, ff. 344 i 347).
5.- De les notes de premsa general es desprèn que l’ATCA ha impulsat l’estratègia dels ginecòlegs que treballen per mútues. D’aquesta manera, l’assessor legal de l’ATCA, qui va fer les declaracions a l’Agència Efe, a finals d’octubre de 2003, per divulgar les accions que es van emprendre contra Caser (DGDC, ff. 2047 i 2048). Posteriorment, va ser el president de l’ATCA qui va explicar a diferents diaris quines han estat les decisions de l’Associació envers Adeslas (DGDC, ff. 281 i 282).
6.- En l’escrit adreçat a la Direcció General de Defensa de la Competència, de data 9 d’agost de 2005, el doctor Ramon M. Soriano i Camps afirma que l’ATCA va signar dos acords amb dues companyies, i que es va acordar en el marc de l’ATCA la redacció dels documents mitjançant els quals s’expliquen les actuacions decidides respecte d’Adeslas (DGDC, f. 1529). Cal destacar que el doctor Soriano era el secretari de l’ATCA entre el 9 de juliol de 2003 i el 2 de maig de 2005, és a dir, durant el període cobert per aquests fets.
7.- A requeriment de la Direcció General de Defensa de la Competència, Adeslas va aportar el barem d’honoraris reivindicat per l’ATCA (DGDC, ff. 151 i 236-239). Es tracta del mateix barem que va aportar Winterthur (DGDC, ff. 289 i 303-310), també a requeriment de la Direcció General de Defensa de la Competència. Ambdós barems són idèntics, i les quanties que es fixen es corresponen amb les que el president de l’ATCA reivindica en les seves cartes i declaracions a la premsa. En aquest context adquireix una rellevància especial el fax que l’assessor legal de l’ATCA va enviar a Adeslas, en el que s’afirma que s’envia en annex el nou barem “segons converses mantingudes” (DGDC, f. 284).
Els honoraris reivindicats per l’ATCA es diferencien dels convinguts amb caràcter orientatiu pel COMB per a l’especialitat de ginecologia i obstetrícia, no només en el nomenclàtor establert l’any 1999 sinó també en els barems per a l’any 2005 (DGDC, ff. 344 i 582-586). Com constata la Direcció General de Defensa de la Competència, el nomenclàtor de l’ATCA és més complex perquè inclou més actes mèdics.
Els honoraris recomanats pel COMB per als anys 2005 i 2006 són els mateixos. Per tant, el col·lectiu de metges de Barcelona no ha considerat oportú modificar els honoraris recomanats, tot i l’enfrontament entre els ginecòlegs i les mútues entre els anys 2003 i 2005.
8.- En les sentències civils dictades en el marc de diversos procediments davant de la jurisdicció civil, de resultes de les demandes presentades per Adeslas contra els facultatius i els centres mèdics que havien percebut honoraris de pacients assegurades, es realitzen certes consideracions sobre els fets investigats. Concretament, es considera provat que el doctor Cabaleiro va signar cartes com a president de l’ATCA, en les que informava que aquesta associació va decidir no atendre a cap de les assegurades d’Adeslas fins que no es milloressin els honoraris professionals que rebien (DGDC, f. 1967). També es considera provat que el doctor Carreras va signar la carta, amb data d’1 de febrer de 2005, com a president de la Secció de Tocoginecòlegs del COMB (DGDC, f. 1991). En relació amb els fets, en aquestes sentències es considera provat que els ginecòlegs van acordar una posició comuna per pressionar Adeslas, i que l’actuació individual dels ginecòlegs coincideix amb la que aconsella l’ATCA (DGDC, ff. 1967-1968), de manera que tot indica que es tracta d’una acció concertada (DGDC, ff. 1989-1990; 2017-2018). L’actuació comuna dels ginecòlegs pel que fa a Adeslas va iniciar-se el 7 de juliol de 2004 (DGDC, f. 2276).
FONAMENTS DE DRET
Primer
La Direcció General de Defensa de la Competència imputa a l’ATCA dues conductes contràries a la Llei de defensa de la competència: negociar col·lectivament un barem d’honoraris per als serveis que els metges tocoginecòlegs contractaven amb la companyia Adeslas; i adoptar un acord de boicot per forçar a què aquesta companyia acceptés els honoraris professionals de l’ATCA.
Segon
Sobre el primer dels càrrecs formulats, l’ATCA invoca que la imputació es refereix al fet d’haver negociat i que aquesta conducta no està tipificada en la Llei de defensa de la competència i que no hi ha cap prova sobre la pretesa imposició unilateral per l’ATCA de barems a Adeslas, exceptuant les declaracions d’aquesta companyia d’assegurances.
Dels fets acreditats en l’expedient, aquest Tribunal considera provat que l’ATCA va acordar un nomenclàtor i uns barems per negociar els honoraris professionals dels ginecòlegs amb Adeslas. La realitat d’aquest acord queda corroborada pels documents aportats no només per Adeslas sinó també per Winterthur i per la declaració del mateix secretari de l’associació quan compara el seu contingut respecte dels honoraris del COMB. També queda corroborada per les afirmacions del president de l’associació sobre les quanties reivindicades pels ginecòlegs. En aquest sentit, cal interpretar el to literal de la imputació de la Direcció General de Defensa de la Competència que en tot moment considera l’existència d’un acord de preus (una conducta clarament tipificada a l’article 1 de la Llei de defensa de la competència) i no només d’una negociació en la que l’ATCA va actuar com a mediadora.
Els honoraris professionals fixats per l’ATCA són diferents dels recomanats pel COMB, tal i com ha quedat plenament acreditat en els Fets provats. Per tant, cal considerar que l’ATCA ha acordat col·lectivament uns honoraris, i aquests honoraris són diferents dels recomanats pel col·legi. Aquesta actuació de l’ATCA vulnera l’article 1 de la Llei de defensa de la competència. Cal recordar que la negociació col·lectiva relativa als honoraris professionals només està legalment admesa i dins d’uns determinats límits, si la realitza un col·legi professional i no ho està si la realitza una associació de professionals, com ara l’ATCA. L’ATCA no només va ser advertida per les companyies d’assegurances a les que s’havia adreçat, sinó també pel COMB, que la seva actuació no tenia cobertura legal i constituïa una vulneració de la Llei de defensa de la competència. Però tot i amb això va persistir en la seva actuació. Cal també suposar que més d’un dels facultatius involucrats podia conèixer que el Tribunal de Defensa de la Competència de l’Administració de l'Estat ja va sancionar, l’any 1995, l’Associació de Tocoginecòlegs d’Espanya per les mateixes pràctiques (Resolució de 28 de juny de 1995, Expedient 351/94), així com el fet que la Llei 7/1997, de 14 d’abril, de mesures liberalitzadores del sòl i de col·legis professionals, que modifica la Llei 2/1974, de col·legis professionals, va donar cobertura legal exclusivament als col·legis professionals de metges, perquè acordessin convenis d’honoraris amb entitats d’assegurança sanitària. Segurament aquestes circumstàncies van motivar que l’ATCA aturés la seva activitat a finals dels Anys Noranta.
Els acords de preus són conductes molt greus que són considerades restrictives per se, pel seu objecte, sense que sigui necessari analitzar-ne els efectes en el mercat per a la seva qualificació com a pràctica restrictiva. L’argument invocat per l’ATCA que el barem no s’hagi finalment aplicat perquè no es va arribar a cap acord amb Adeslas és improcedent, ja que el que s’imputa és la fixació del barem d’honoraris, una conducta plenament acreditada. A més, a més, el fet que posteriorment els ginecòlegs haguessin decidit no atendre a les pacients com a clients de la mútua constitueix una aplicació de l’acord de preus.
Tercer
El segon dels càrrecs que es formulen a l’ATCA fa referència a la conducta de boicot. En aquest expedient, la Direcció General de Defensa de la Competència afirma que existeix un acord per realitzar mesures de pressió amb la finalitat de forçar la companyia Adeslas a acceptar els honoraris proposats per l’ATCA o a entrar en un procés de negociació amb aquesta associació. Concretament, els fets són els següents: durant el mes de juny de 2004, l’ATCA es va adreçar a Adeslas perquè incrementés els barems dels serveis mèdics que prestaven els facultatius tocoginecòlegs que tenien subscrit un contracte d’arrendament de serveis amb aquesta companyia. Davant de la negativa de la part denunciant d'apujar els preus, alguns facultatius, seguint la conducta acordada per l’ATCA, van negar-se a atendre les pacients com a persones assegurades de l’entitat Adeslas, i els van oferir la possibilitat que fossin ateses com si es tractés d’una consulta privada. Paral·lelament, el president de l’ATCA va difondre aquesta conducta als mitjans de comunicació i va adreçar un seguit de cartes a pacients, empreses i responsables de l’Administració que tenien contractada amb Adeslas l’assegurança mèdica, per explicar el conflicte i justificar l’actuació dels tocoginecòlegs.
Tots aquests fets estan plenament provats mitjançant diversos documents (cartes de l’ATCA, notes de premsa i escrits de facultatius a les autoritats catalanes de defensa de la competència) que contenen declaracions explicant o justificant l’actuació de boicot del col·lectiu. Aquests fets també han estat considerats provats en les sentències civils dictades pels Jutjats de Primera Instància de Barcelona en resolució de les demandes interposades per Adeslas contra els facultatius i els centres mèdics que van realitzar les accions de boicot. L’ATCA va aportar a l’expedient una sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona dictada en el recurs plantejat contra una de les sentències abans esmentades. En aquesta sentència de segona instància no es qüestiona en cap moment la descripció que es fa en primera instància de les circumstàncies que havien precedit la decisió del centre mèdic de no atendre a les pacients d’Adeslas com a clientes assegurades. Per tant, s’ha d’entendre que queden confirmats els fets provats.
Encara que no sigui objecte d’aquest expedient valorar aquests fets, cal manifestar que a partir de la documentació que hi consta, aquest Tribunal té coneixement que aquesta concatenació dels fets respon a una estratègia ordenada de l’ATCA, és a dir, de primer van ser els ginecòlegs d’una companyia, concretament de Caser, els que van amenaçar amb aquest comportament fins que la companyia d’assegurances va acceptar els barems; i després van ser els ginecòlegs d’una altra companyia, concretament Winterthur els que van repetir la conducta, i aquesta empresa també es va doblegar a les exigències de l’ATCA. Aquesta estratègia només és possible si hi ha un centre de decisió que estableixi quina companyia ha de ser la víctima del boicot. I aquest centre de decisió no pot ser cap altre que l’ATCA. Ara bé, en aquest expedient, el Tribunal només pot sancionar l’associació pel seu comportament de boicot pel que fa a Adeslas, perquè la imputació proposada per la Direcció General de Defensa de la Competència només es refereix a aquests fets, sens perjudici de que el comportament anticompetitiu de l’ATCA hagi pogut ser més extens.
Per tant, l’ATCA ha realitzat una conducta col·lectiva de boicot que ha consistit en la negativa d’assistència mèdica amb càrrec a la companyia d’assegurança, per forçar a què Adeslas acceptés unes determinades condicions contractuals. Es tracta d’una pràctica concertada horitzontal que s’inclou en el conjunt de restriccions greus de la competència. Els efectes d’aquesta conducta es deixen sentir en el comportament dels facultatius i, des de l’òptica de la defensa de la competència, en el mercat dels serveis mèdics de tocoginecologia en el marc d’una assegurança mèdica, ja que l'increment dels costos per tal de compensar als clients i el descrèdit ocasionat a l’operador objecte del boicot podrien, fins i tot, causar la seva sortida del mercat. L’objectiu que es persegueix amb el boicot de l’ATCA és imposar a la companyia d’assegurances uns honoraris per a tots els tocoginecòlegs del seu quadre mèdic, siguin o no membres de l’associació. Per això cal considerar correcta la delimitació del mercat afectat com el mercat dels serveis mèdics de tocoginecologia en el marc d’una assegurança mèdica. En aquest context, cal desestimar l’argumentació de l’ATCA respecte de què la participació en la conducta d’alguns facultatius que no són membres de l’ATCA demostra que aquesta associació no n’és la inductora.
Aquest comportament també té uns clars efectes en les pacients. Cal tenir en compte que, en l’àmbit de la prestació de serveis d’assistència ginecològica, s’estableix una relació de confiança especial entre el metge i la pacient. Aquesta relació dificulta el canvi de facultatiu per part de la usuària. I en aquest cas, de resultes de la pràctica, les pacients d’aquestes mútues sobtadament es van trobar en una situació en què havien de canviar de facultatiu per rebre l’assistència mèdica garantida en la seva pòlissa d’assegurança. Aquest canvi és més dificultós en els casos en els quals la pacient rebia assistència mèdica per embaràs.
Val a dir que aquesta conducta col·lectiva de boicot no resulta justificable, malgrat que el que es pretenia imposar fos just. Com ja va afirmar el Tribunal de Defensa de la Competència de l’Administració de l'Estat en la resolució de 28 de juny de 1995, que sanciona l’Associació de Tocoginecòlegs d’Espanya per a les dues mateixes conductes, l’acord de boicot és una conducta de l’article 1.1 de la Llei de defensa de la competència que no té cap justificació possible, particularment quan la resistència de la mútua a apujar els honoraris no pot ser mai considerada il·legal, amb independència que es pugui opinar que els honoraris abonats als facultatius no respongui al mínim raonable.
Quart
Finalment, l’ATCA al·lega que correspon al denunciant la càrrega de la prova com a prolongació del principi de presumpció d’innocència. Doncs bé, en el marc d’un procediment sancionador com el d’aquest expedient, correspon a les autoritats de defensa de la competència acreditar els fets constitutius de la suposada conducta anticompetitiva. Això s’aconsegueix requerint a les persones físiques i jurídiques implicades les informacions que es considerin pertinents dins del respecte que es deu a les garanties procedimentals. En cap cas és necessari considerar que aquests requeriments constitueixin una inversió de la càrrega de la prova, ans al contrari, cal recordar el deure general de col·laboració dels particulars amb els òrgans de defensa de la competència. Aquest Tribunal entén, per tant, que en cap moment s’ha vulnerat el principi de presumpció d’innocència de la part imputada.
L’ATCA també al·lega que hi ha una incompatibilitat conceptual entre iniciar plets civils contra els ginecòlegs i, a la vegada, denunciar l’Associació pels mateixos fets davant de les autoritats de defensa de la competència. Com ja va respondre la Direcció General de Defensa de la Competència, no hi ha cap contradicció, ja que els plets civils es dirigeixen contra cada facultatiu individual per un suposat incompliment del contracte que el vinculava amb Adeslas. Contràriament, els fets investigats en aquest expedient són les actuacions de l’ATCA en el mercat dels serveis oferts pels facultatius tocoginecòlegs a clientes assegurades. I la qualificació d’aquests fets es realitza des de l’òptica de la defensa del mercat com un vessant de l'interès general.
Cinquè
Produïdes dues pràctiques prohibides per la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència, el Tribunal Català de Defensa de la Competència pot imposar a l'ATCA sancions pecuniàries en els termes establerts a l’article 10 d’aquesta Llei. Si es té en compte el límit establert en el primer apartat, ja que l’ATCA no té xifres de negocis perquè els que ofereixen i reben honoraris són els seus socis, i si es tenen en compte els criteris que s’estableixen en el segon apartat, aquest Tribunal considera pertinent prendre en consideració un seguit d’elements a l’hora de quantificar l'import de la sanció pecuniària.
Pel que fa a l’acord d’un barem d’honoraris que no és sinó un acord de preus, aquesta conducta constitueix una de les modalitats més greus d’infracció de les normes de defensa de la competència. D’altra banda, cal considerar que l’acord de negociar uns honoraris únics ha estat portat a la pràctica, un element que no és necessari per a l’existència de la infracció que, com a conducta restrictiva per se es produeix per la simple adopció de l’acord, però que s’ha de tenir en compte per determinar la sanció. El mercat afectat seria l’àmbit territorial de la Província de Barcelona, perquè la gran majoria de facultatius de l’ATCA presten serveis en aquesta demarcació, encara que Adeslas i les altres companyies d’assegurances operin a tot l’Estat.
La quota que representa l’ATCA en aquest mercat no és únicament la que correspon als seus associats respecte de tots els tocoginecòlegs de la província, ja que el que ha pretès l’ATCA és imposar uns honoraris mèdics per tots els tocoginecòlegs contractats per companyies d’assegurances, siguin o no siguin membres de l’associació. Fins a la data en què es va incoar l’expedient, la conducta de l’ATCA en aquest expedient ha afectat als facultatius de tres companyies d’assegurances. Després de ponderar aquestes circumstàncies, el Tribunal Català de Defensa de la Competència fixa la multa per l’establiment d’un barem d’honoraris en 45.000 €.
Per graduar la quantia de la multa amb la que aquest Tribunal pot sancionar la segona conducta acreditada, s’han de tenir en compte les circumstàncies esmentades anteriorment, però també cal considerar que els acords de boicot, pel fet d’estar adreçats a operadors determinats —Adeslas—, tenen un caràcter menys pertorbador del mercat afectat en la seva totalitat. Per això, el Tribunal Català de Defensa de la Competència fixa la multa per la conducta de boicot en 25.000 €.
Vistes la Llei de defensa de la competència i altres disposicions d’aplicació general, el Tribunal
RESOL
Primer
Declarar que en aquest expedient ha quedat acreditada la realització per part de l’ATCA d’una conducta restrictiva de la competència, prohibida per l’article 1 de la Llei 16/1989 de 17 de juliol, de defensa de la competència que ha consistit a acordar col·lectivament un barem d’honoraris per als serveis que els metges tocoginecòlegs contracten amb les companyies d’assegurances.
Segon
Declarar que en aquest expedient ha quedat acreditada la realització per part de l’ATCA d’una conducta restrictiva de la competència, prohibida per l’article 1 de la Llei 16/1989 de 17 de juliol, de defensa de la competència que ha consistit en una conducta col·lectiva de boicot que es va materialitzar en l’amenaça i l’aplicació efectiva de la negativa d’assistència mèdica amb càrrec a la companyia d’assegurances, per forçar a què Adeslas acceptés unes condicions contractuals determinades.
Tercer
Ordenar a l’ATCA el cessament d’aquestes dues conductes, i que d’ara en endavant s’abstingui de realitzar pràctiques semblants.
Quart
Imposar a l’ATCA una multa de 45.000 € per la primera infracció i de 25.000 € per la segona infracció.
Cinquè
Ordenar la publicació, a càrrec de l’ATCA, de la part dispositiva de la resolució a la secció d’economia de dos diaris d’àmplia difusió a Catalunya.
Sisè
L’ATCA justificarà a la Direcció General de Defensa de la Competència el compliment del que ha estat disposat en els apartats anteriors.
Que es comuniqui aquesta Resolució a la Direcció General de Defensa de la Competència de la Generalitat de Catalunya i que es notifiqui als interessats, fent-hi constar que contra aquesta Resolució, i d’acord amb l’article 14.3 del Decret 222/2002, es podrà interposar un recurs contenciós administratiu davant del jutjat del contenciós en el termini de dos mesos, que comptaran des de l’endemà de la notificació d’aquesta Resolució.
Sr. Lluís Franco i Sala Sr. Josep Maria Carreras Puigdengolas
Sr. Josep Ramon Dueso i Paratge Sra. Margarida Gil Domènec
Sra. Cristina Pellisé de Urquiza


No hay comentarios:

Publicar un comentario